Bramboračka
Včera jsem si koupila u nás v samoobsluze žamiony a udělala z nich smaženici. Jenomže asi tak 6 žampionů zbylo. Co s nimi? Napadla mě bramboračka. Nedělala jsem ji už leta, protože naše děti houby nejí a bez hub není bramboračka bramboračkou. Někdo asi namítne, že žampiony nejsou „houby“, ale byla dobrá a jak! Ještě že jsem jí udělala víc, protože jsem jí snědla hned dva talíře a přihlásil se ještě jeden strávník J
Tak jak jsem na to šla:
5 dkg másla
5 dkg polohrubé mouky
2 mrkve
1 petržel velikosti mrkve
celer jsem neměla, ale kdybych měla, použila bych jej
½ cibule
kus pórku
3 stroužky česneku
8 brambor
1 kostka hovězího bujonu Vitana
1 vejce
ochucovadlo Maggi chuť
středozemní
pepř, sůl, majoránka
čerstvá petrželka
Ráda si ingredience předem připravuji do misek, jako to dělají v televizi. Pak je čas při vaření nádobí rovnou mýt a po jídle je s ním půlka práce. Na tuto polévku jsou potřeba misky jen 2.
Dala vařit vodu do varné konvice a nakrájela cibuli na kostky, pórek na kolečka (dala jsem ho asi stejné množství jako cibule) a rovnou to šoupla na rozpálené máslo osmahnout.
1. miska - česnek, mrkev a petržel jsem mezitím pokrájela také na kolečka (mám ráda v polévce hezké tvary a ne samé strouhané nudle J)
2. miska - oloupala a pokrájela jsem brambory a žampiony
Když jsem měla cibuli s pórkem osmahnuté, přidala jsem mouku a udělala jíšku. Na jíšku jsem přidala nakrájený česnek, mrkev a petržel, krátce osmahla a zalila horkou vodou z konvice. Následovaly brambory a žampiony. Když voda přišla k varu, rozkrojila jsem bujon na čtvrtky a hodila jej do vody a přidala jsem sůl, pepř, majoránku a koření a do jedné už nyní vyprázdněné misky rozklepla vejce a mírně rozmíchala. Polévku jsem průběžně míchala, hlavně ze zvědavosti, co budou dělat ty žampiony. No a když bylo vařeno, vmíchala jsem vejce a zasypala povrch čerstvou nakrájenou petrželkou. Lžíce mi v polévce nestála, ale hustota byla myslím nad míru uspokojivá J
Pokud to hodláte podle mě zkusit, pak přeji ….. Dobrou chuť.